Sportcipő futáshoz

Mi az első és legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennie, amikor InFashion sportcipőt vásárol? Szükséged van egyáltalán ezekre a cipőkre? Mennyit érdemes valójában költenie a lábbelikre?

Szükséged van egyáltalán futócipőre?

Nos, a rövid és egyszerű válasz: igen. Minden alkalommal, amikor futni indulsz, a lábad a futójárás néven ismert egyszerű mozgást végez, amely a sarkadon landol, a lábad a saroktól a lábujjak felé gördül, és végül a lábujjakkal elindul. 

Futás sportcipővel pályafutáshoz
Egy jó futócipő rugalmasságot, tartósságot és tartást biztosít

Amint rálépsz a lábadra, másféltől a testsúlyod háromszorosáig terjedő erőt fejtesz ki. A futócipőnek két elsődleges funkciója van. Az első az ütés egy részének elnyelése, vagy más néven párnázás. A második a lábak hatékony és biztonságos mozgását segíti vagy ösztönzi a futás során. 

A futócipőket az egyszerű mozgásra optimalizálták és tervezték. Vannak más sportágak, amelyekben több mozgás, ugrás, forgás, hirtelen irány- és sebességváltás van. 

Ha olyan cipőt visel, amelyet más célokra szántak, akkor nem fogja élvezni azokat az előnyöket, amelyeket a futócipő hivatott nyújtani, és potenciálisan nagyobb sérülésveszélynek teszi ki magát. 

Mennyit kell költened a futócipődre?

A legtöbb ilyen cipő ára 60 dollárról indul, ami akár 200 dollárig vagy még magasabbra is emelkedhet. 

A legkeresettebb modellek szinte minden márka esetében 100 és 120 dollár között mozognak. Ez az, ami a legjobb értéket adhatja a pénzéért. Ezek főként a belépőszintű cipőkhöz képest jobbak, és általában a drágább cipők közötti különbség nem igazán nagy. 

Futás a tengerparton sportcipővel
A sportcipőt használt sportcipők kényelmesebbé teszik a futást

Ahelyett, hogy egy olcsóbb árú futócipőt választana, ajánlott egy előző évi modellt vásárolni. Ezért 25%-kal, akár 40%-kal kevesebbet is fizethet. Ajánlott régebbi jó cipőt választani az olcsó és vadonatúj helyett. 

Ha 150 dollárt vagy annál magasabb árat fizetsz, akkor legtöbbször az újabb technológiákért vagy jobb anyagokért fizetsz, és nem igazán egy jobb párért. 

Fontos figyelembe veendő tényezők 

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a futócipő vásárlásakor a legfontosabb és leglényegesebb tényező az illeszkedés és a kényelem a sérülésveszély szempontjából. A legkisebb kényelmetlenséggel kapcsolatos probléma is felerősödik, amint elkezdesz futni. 

Kezdő futócipők. 3 dolog, amit tudnia kell vásárlás előtt.

Ha a cipő túl hosszú vagy túl rövid, túl szűk vagy túl széles, ha egy apró varrat a cipőben rosszul dörzsöl, képzelje el, hogy ezt több ezer lépésen keresztül kell elviselnie, a lábának a hőhatás miatti duzzanatával kombinálva, vagy ha a kis varrat igazi hólyaggá alakul. 

Ahhoz, hogy biztos legyen abban, hogy a kényelmes és jól illeszkedő sportcipőt kapja, figyelembe véve, hogy a lába futás közben megduzzad, próbáljon fel több márkát és méretet, és tegyen sok beltéri sétát, mielőtt meghozza a végső döntést, és viselje őket az első futáson. 

A párnázás meghatározása

A csillapítás a cipő azon képességére utal, hogy elnyelje az ütés egy részét. A futócipők nem azonos szintű párnázottsággal rendelkeznek. A legjobb futócipők gyakran vastagabb talppal rendelkeznek. A megfelelő kifejezés itt a stack height, amely nagyobb súly mellett is jobb ütéscsillapítást kínál. A személyes preferenciáktól eltekintve a maximális párnázottsággal rendelkező cipők a nehezebb futóknak, valamint általában az egész napos edzésekhez ajánlottak, különösen a hosszú távú futásokhoz, ahol a sérülések megelőzése és a kényelem a legfontosabb. 

A minimális párnázottsággal rendelkező futócipők általában kisebb súlyúak, alacsonyabbra vannak állítva a talajhoz képest, és kevésbé védik az ütközéstől. Legtöbbször ezek a cipők könnyebb és hatékonyabb futóknak készültek, akik gyorsabb edzésnapokra, sőt néha még versenyekre is használják a cipőt. 

Különféle párnázási módok

Képzelje el, hogy száraz homokon futni megy. Jól kipárnázott ütközés és kényelmes utazás van, de nem tudsz olyan gyorsan menni. Ez azért van, mert az az erőmennyiség, amelyet a lépései a talajra gyakorolnak, a homokon keresztül elvezetésre kerül, amely elnyeli az ütés okozta sokkot és egyúttal a hajtóerő nagy részét is. Ezt plüsscsillapításnak nevezik. 

Ezúttal képzeld el, hogy nedves homokon futsz. Ezúttal keményebb az ütközés, és gyorsabban is tudsz menni. Ez ugyanaz, de az ok pontosan az ellenkezője az előzőnek, és ezt nevezik reszponzív csillapításnak. 

Mi a jobb választás e kettő közül? Minden a személyes preferenciákon múlik. De a plüss párnázottság az, amit hosszú és lassú erőfeszítésekhez, valamint a reszponzív párnázottság a versenyzéshez és a gyorsabb edzésekhez érdemes választani. A párnázás akkor kiegyensúlyozott, ha a reszponzív és a plüss jó kombinációja. 

Futócipő stabilitás 

A legújabb tudományos eredmények feltárták az igazságot a pronációról és a futócipőkről. Keress stabilitási vagy támogató cipőt, ha a futójárásoddal vagy a bokáddal kapcsolatban instabilitási problémáid vannak. Próbálj meg egy percig az egyik lábadra állni, mielőtt a másikra állnál. Kicsit imbolyogsz? Nem esel el? Szükség van arra, hogy eddze a stabilitását és a bokáját általában, mégis stabil cipőt kell keresnie, bár lehet, hogy nem igazán szükséges. 

Még azok a cipők is rendelkezhetnek eredendő stabilitással, amelyeket nem elsősorban stabilitásként reklámoznak, és ez kifejezetten attól függ, hogy mennyire strukturálatlan vagy strukturált a felsőrészük. 

Drop in sportcipők

A saroktól a lábujjig terjedő magasságkülönbség vagy a cipő sarka közötti milliméteres magasságkülönbségre utal. 

A hagyományos futócipők 10-12 milliméteres eséssel rendelkeznek, míg az alacsony esésű cipők 4-6 milliméteres eséssel. Vannak olyan cipők is, amelyek a nulla drop kategóriába tartoznak. 

A nagyobb esés a sarokkal való landolásnak kedvez, az alacsonyabb esés pedig az elülső vagy a középső lábfejre való landolás felé mozdítja el a járást. Ez is személyes preferencia kérdése, de a kezdőknek ajánlott a hagyományos dropot választaniuk, mivel az alacsony dropú cipők túlságosan megterhelhetik a vádliizmokat. 

Ugyanazon kategóriába tartozó hozzászólások: